yerba mate

Kaip ženkliai padidinti proto našumą ir kūno tonusą, išvengiant nemalonaus “kavos efekto”

8 metus trunkanti pažintis su Yerba Mate ir kitoks kofeinas prieš naktį

Dabar aštunta valanda vakaro. Aš sėdžiu prie savo kompiuterio, klausau muziką ir dar turiu daugiau nei savaitę laiko įdomių patyrimų medžioklei fėjų ir elfų šalyje. Rašau straipsnį apie tai, kas mane tikrąja to žodžio prasme įkvepia kiekvieną dieną — yerba mate augalą ir iš jo gaminamą arbatą matę (kirčiuojama „a” — „mátė”). Pažintis su šiuo augalu ir arbata tęsiasi jau 8 metus, todėl dabar yra geras laikas pasidalinti mintimis.

Po maždaug trijų valandų eisiu miegoti, tačiau ką tik išgėriau dar vieną nemažai kofeino turinčios matės puodelį. Jeigu niekas kitas nesutrukdys, atsigulęs aš kaip ir kasdien užmigsiu per 1-3 minutes, o stipriai tonizuojanti arbata man netrukdys gerai išsimiegoti.

Tačiau kaip tai įmanoma?

Keistosios matės savybės ir kova su kava

Yerba mate — tai ispaniškas pavadinimas Pietų Amerikoje augančio visžalio krūmo, lotyniškai vadinamo Ilex paraguariensis. Šis augalas turi krūmo pavidalą tik kol jaunas, o pilnai suaugęs tampa medžiu, dažnai siekiančiu 15 metrų aukštį. Yerba mate natūraliai auga Pietų Amerikos subtropikų miškuose Argentinoje, Bolivijoje, Brazilijoje, Urugvajuje ir Paragvajuje.

Šis augalas buvo ilgą laiką naudojamas gydomosiomis savybėmis pasižyminčiai arbatai ruošti. Matė — tai nacionalinis Argentinos ir Urugvajaus gėrimas. Urugvajuje ji tokia populiari, kad paties įvairiausio amžiaus žmonės vaikšto gatvėmis rankose laikydami matės puodelį, vadinamą kalabasa (arba tiesiog mate). Ji buvo naudojama vietinių gyventojų dar prieš tai, kai Pietų Ameriką kolonizavo europiečiai. Egzistuoja legenda apie tai, kad matę Pietų Amerikos gyventojams dovanojo dievai už teisingą gyvenimą.

Matė yra keista arbata ne tik dėl savo įdomaus, bet gero skonio, tačiau ir dėl poveikio. Yerba mate augalo lapai turi daug kofeino (0.7-1.7% džiovintų lapų masės, lyginant su 3.2% kavos pupelėse esančio kofeino — mažiau, bet vis tiek daug), tačiau ji tonizuoja kitaip, negu kava. Ir tai yra viena rimčiausių priežasčių, kodėl dalį kavos verta pakeisti mate, ypač tuo atveju, kai kava vartojama dėl kofeino poveikio, o ne dėl skonio.

Štai kaip matė veikia mane. Kai išgeriu 1 puodelį stiprios matės, mano atmintis ir koncentracija ženkliai pagerėja, pasikeičia sąmonės būsena ir protas pereina į darbinį režimą. Tačiau išgėrus dar 3 matės puodelius, būsena išlieka tokia pat aktyvi, o kartu rami, ir bėgant dienai nebūna jokio staigaus kritimo.

Nors aš labai mėgstu kavą ir laikau ją supermaistu (angl. superfood), kava veikia visiškai kitaip… Po pirmo kavos puodelio ateina juntama energijos banga, kuri po maždaug 20 minučių ima slopti. Jeigu po 1-2 val. išgeri dar vieną kavos puodelį (nes nori palaikyti aktyvų darbinį režimą), tuomet ateina antra energijos banga, po kurios kūnas paliekamas negailestingai išsekintas… Kas nutinka išgėrus trečią kavos puodelį tą pačią dieną? Net ir mažiau jautriems žmonėms ima drebėti rankos, o protui darosi sunku susitelkti į norimą veiklą. Kitądien jautiesi keistai apatiškas ir nelaimingas, o jeigu tokį ritualą tęsi kąsdien, greitai imi nebepastebėti, kad esi išsekęs ir nelaimingas visą laiką — tai pasidaro normalu.

Matė, kitaip negu kava, veikia stipriai ir švelniai vienu metu. Jos poveikis trunka pusę dienos išgėrus vos vieną puodelį. O jeigu nusprendi padaryti eksperimentą ir išgerti 5-7 puodelius per dieną (kaip koks Argentinos ar Urugvajaus gyventojas, matę geriantis visą dieną, kiekvieną dieną), tuomet gali jausti, kaip kūnas ir protas pereina į veiklumo režimą ir lieka aktyvus net vakare, tačiau naktį puikiai miega, o kitą dieną nebūna pavargęs.

Žinoma, pats kofeinas neturi energijos, o tonizuojantys gėrimai tiesiog naudoja organizme saugomas energijos atsargas, todėl tuo nereikia piktnaudžiauti. Mano rekomendacija būtų stebėti save ir jausti, koks matės kiekis labiausiai tinka tą dieną, ir reguliariai padaryti pertraukas (tokiu pačiu būdu, kaip daromos darbo pertraukos bent dieną per savaitę). Viskas priklauso nuo aplinkybių, kiekvieno žmogaus situacija unikali.

Dievų maistas teobrominas ir unikalus 3 komponentų santykis

Nors matė turi tokį patį kofeiną, kaip ir kava (kuris, beje, ilgą laiką buvo vadinamas mateinu galvojant, jog tai atskira medžiaga), skirtingą poveikį nulemia įdomi kofeino kombinacija su dviem papildomais matės komponentais: teobrominu ir teofilinu.

Teobrominas (gr. „theo” — dievas, „broma” — maistas = “dievų maistas”) yra gerai žinoma medžiaga, kurios nemažai yra kakavos pupelėse ir iš jų gaminamame šokolade. Tai smegenų veiklą stiprinantis alkaloidas, kuris, kaip ir kofeinas, yra toksinė medžiaga. Teofilinas yra kitas alkaloidas, kuris taip pat randamas ir arbatose, ir kakavos pupelėse.

Unikali šių 3 medžiagų kombinacija yra laikoma ilgalaikio ir švelnaus matės tonizuojančio poveikio bei smegenų veiklos stiprinimo priežastimi. Štai kodėl netgi visą dieną geriant matę, naktį miegoti nebus sudėtinga (skirtingai negu vakare išgėrus bent vieną puodelį kavos).

Įdomu tai, kad matė, turėdama savyje toksinų, kaip produktas pasižymi valančiomis, detoksikacinėmis savybėmis! Štai kodėl ji laikoma „sveiku maistu” ir pardavinėjama sveiko maisto parduotuvėse Europoje ir Amerikoje.

Matė vienu metu ir atgaivina kūną, ir jį valo. Be to, kas jau žino apie rūgštinę-šarminę organizmo pusiausvyrą, tą pradžiugins dar viena gera žinia: matė yra bene labiausiai organizmą šarminanti arbata Žemės planetoje. Vienintelė rimta konkurentė — mėta (koks įdomus raidžių sutapimas, tiesa?)

Tai maisto produktas žmonėms, kurie bent artimiausius keletą metų planuoja gyventi įtemptą, įdomų, kūrybingą ir pašėlusį gyvenimą.

11 ypatingų matės savybių, į kurias verta atkreipti dėmesį

  1. Matė mažina svorį. 1999 metais šveicarų mokslininkai nustatė, kad matė aktyvina riebalų deginimo procesą. Ji taip pat mažina apetitą ir padeda ilgiau jaustis sočiam (tačiau silpniau nei kava, kurios išgėrus pavojingai ilgai nesinori valgyti).
  2. Matė gydo depresiją ir nerimą. Ilgą laiką ji tradiciškai buvo naudojama būtent tokiu tikslu. Tyrimais nustatyta, kad matė 40-50% sumažina monoamino oksidazę, o tai gydo ne tik depresiją ir nuotaikos svyravimus, bet ir Parkinsono ligą.
  3. Matė mažina alergijas.
  4. Matė yra antioksidantų šaltinis.
  5. Matė stimuliuoja kūną ir protą dėl unikalaus kofeino, teobromino ir teofilino santykio.
  6. Matė stiprina imuninę sistemą ir padidina organizmo atsparumą ligoms, nes turi saponinų, stimuliuojančių imuninę sistemą.
  7. Matė stiprina širdį, nes turi teofilino, kuris medicinoje naudojamas stimuliuoti širdies raumenį.
  8. Matė gerina virškinimą, aktyvuodama tulžies išsiskyrimą.
  9. Matė gydo uždegimus.
  10. Matė mažina kraujo spaudimą, atpalaiduodama lygiuosius raumenis ir leisdama kraujagyslėms prasiplėsti.
  11. Matė gerina atmintį ir koncentraciją. Šiuo tikslu Pietų Amerikoje ji naudojama labiau nei kava Europoje, Amerikoje ir Australijoje.

Be to, matėje yra daug vitamino C, B1, B2, o taip pat karotino, magnio ir kalio.

Tačiau taip pat svarbu paminėti ir keletą neigiamų faktorių:

  1. Labai karštų gėrimų vartojimas yra viena pagrindinių burnos ertmės vėžio priežasčių, todėl matę, kaip ir bet kurią kitą arbatą arba kavą, geriausia gerti šiek tiek atvėsusią, ne per karštą.
  2. Matė nėra panacėja, o kofeinas nėra gėris, ir nors matėje jo mažiau nei kavoje, šios medžiagos nereikia naudoti pernelyg daug. Visos lazdos turi du galus.
  3. Matė šiek tiek paveikia regos funkciją, todėl gali paryškėti spalvos, o daiktai tapti ryškesni, geriau matomi. Galbūt tai gera savybė, padedanti vairuojant automobilį arba medžiojant mamutus. 🙂

Kaip ruošti matę namuose

Matė tradiciškai geriama naudojant iš moliūgo pagamintą puodelį, vadinamą kalabasa, ir specialų metalinį šiaudelį, vadinamą bombilija (žr. paveiksliuką viršuje). Gurmanai gali rasti šias grožybes daugumoje specializuotų arbatos parduotuvių, tačiau tai nėra būtina. Būtina tik pati arbata, kurios dabar jau galima rasti netgi didesniuose prekybos centruose (nors man labiau patinka pirkti didesnius, iš Argentinos vežamus 500 g. – 1 kg pakelius, kurie stovi arbatos parduotuvių lentynose).

Aš pats matę daugiausiai geriu naudodamas paprastas priemones: termosą, arbatinį tinklelį ir mėgstamiausią puodelį. Tačiau noriu trumpai papasakoti, kaip matė ruošiama senoviniu būdu, naudojant kalabasą.

  1. Iš pradžių į puodelį reikia priberti smulkintų arbatos lapų ir stiebelių. Jie turi sudaryti maždaug du trečdalius (60%) puodelio tūrio. Taip, matė tradiciškai geriama stipri, tačiau jos skonis geras, todėl verta pamėginti.
  2. Tada kalabasa paimama į rankas, jos viršus uždengiamas delnu ir puodelis su visu turiniu tolygiai pakratomas į šonus 10-12 kartų, kad smulkinti lapai, šakelės ir dulkės susisluoksniuotų dėl savo skirtingo svorio.
  3. Tai padarius, puodelis pasukamas šonu ir kartą ar du pakratomas, kad visas turinys sugultų į vieną puodelio šoną, o kitas liktų tuščias.
  4. Puodelis padedamas ant stalo, o į atsiradusią ertmę šone įstatomas šiaudelis — bambilija.
  5. Tai padarius, į tą pačią ertmę įpilama šiek tiek kambario temperatūros vandens. Visų žolių apsemti nereikia. Šaltas vanduo pilamas tam, kad ant dugno esančios žolės imtų brinkti ir ilgiau išlaikytų savo gerą skonį. Be to, tai padeda neužsikimšti šiaudelio gale esančiam filtrui. Puodelis su vandeniu ir šiaudeliu paliekamas maždaug 2 minutėms.
  6. Tada į tą pačią ertmę puodelio šone galima pilti karštą, tačiau ne verdantį vandenį. Karšto vandens pilama tiek, kad jis apsemtų visą turinį.

Pradėti gerti galima po 2 minučių. Pirmieji taip paruoštos arbatos gurkšniai gali būti kartoki, tačiau vėliau ji tampa skani.

Pietų Amerikoje matė dažnai geriama kartu su draugais, kalabasą sukant ratu ir kalbantis. Tačiau tai daryti įdomu ir vienam, dirbant savo darbus ir mėgaujantis kūrybiniu procesu, kuris jau po kelių minučių įgauna kitokį atspalvį.

Straipsnio šaltinis: http://www.virsmai.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Scroll to Top