Yerba mate paruosimas

Kaip paruošti Yerba mate?

Klasikinė matės užplikymo technologija susideda iš 6 etapų

1. 2/3 kalabasos tūrio užpildoma matės arbatžolėmis. 

2. Kalabasa paverčiama taip, kad arbatžolės liestų tik vieną indo sienelę. 

3. Į indą palengva pilamas šaltas ar karštas vanduo (priklausomai nuo skonio). Vandens pilama nedaug. Idealu, kai jis tik sušlapina matė arbatžoles. 

4. 2-3 minutes palaukiama, kad vanduo pilnai įsigertų į arbatžoles. Arbatžolės kiek išbrinksta ir virsta tiršta koše.

5. Į asotėlį iki dugno, užspaudus viršutinę ertmę (kad į vidų nepatektų arbatžolių) įkišama bombilija. 

6. Po to ąsotėlis iki viršaus pripilamas karšto vandens.Vanduo turi būti ne karštesnis kaip 70-80 laipsnių. Verdantis vanduo sunaikina matės tikrąjį skonį ir apkartina ją. Šis užplikymas turi savo pavadinimą:„cebar el Mate“.

Užplikius arbatą, ji geriama išsyk, nes ilgainiui ji įgauna kartoką prieskonį. Baigus gerti, arbatą pakartotinai galima užplikyti dar 1-2 kartus. Iš pirmo žvilgsnio paruošta matė primena žaliąją arbatą; tai šviesiai žalias skaidrus gėrimas, turintis ryškų žolynų aromatą. Žmonėms, nepripratusiems prie šio gėrimo, jis iš pradžių atrodo beskonis, bet geriant jo skonis keičiasi. Neturint specialių indų, matė galima plikyti ir gerti kaip paprastą arbatą. 

Paruošta yerba matė
Paruošta Yerba matė

Kiti matės paruošimo būdai

Europietiškas matės paruošimo būdas: Į kalabasės indą dedama maždaug 2/3(6 nubraukti arbatiniai šaukšteliai) jo tūrio matės ir užpilama šaltu arba drungnu vandeniu. Pirmą kartą užpilant niekada nenaudojamas verdantis vanduo. Keletą minučių palaukus, užpilas išsiurbiamas per metalinį vamzdelį-bombilą ir išspjaunamas. Pirmasis užpilas negeriamas, nes yra labai kartus. Po to į indą pilamas karštas vanduo. Šį nuovirą jau galima gerti, o išgėrus vanduo vėl pilamas ant matės, ir gėrimas perduodamas kitam asmeniui. Taip daroma iki tol, kol matė nepraranda savo skonio. Matę galima gerti su medumi.

Lotynų Amerikoje matę ruošia kalabasėje. Į kalabasę (calebasse arba cuia, gaminama iš lagenarijos – nedidelio storžievio moliūgo,) dedama maždaug 2/3 indo matės. Žolę reikėtų suberti įstrižai, kad inde būtų kampas, į kurio apatinę viršūnę įstatoma bombila (specialus metalinis vamzdelis). Į gilųjį kampą pilama šalto vandens ir nukošiama išsiurbiant per vamzdelį. Skystis išspjaunamas. Po to pilamas užviręs ir kiek atvėsintas vanduo. Vandens pilama nedaug – porą trejetą gurkšnių, reikia truputį palaukti. Pirmasis geria šeimininkas. Po to vėl užpilamas nedidelis kiekis karšto vandens ir kalabasė perduodama kitam. Ritualas kartojamas, kol apeina visus svečius. Matę užpilti galima tol, kol yra skonis.

Yerba mate įkūrėjas Benas Kviklys dalinasi kaip paruošti brazilietišką chimarrao matę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Scroll to Top